Catalog

7
Arme
8
Articole vestimentare
2
Bijuterii și numismatică
7
Ceramică și lut
1
Cărți
0
Documente și fotografii
19
Gospodăria țărănească
12
Mecanisme
2
Mobilă
30
Obiecte Arheologice
1
Opere de artă
5
Unelte agricole
Untoiacă

Datare: prima jumătate a sec. XX

Descriere : Vas din doage, de forma unui trunchi de con, încinse cu trei cercuri metalice. În interior este amplasat un mâner mai lung decât corpul putineiului; pe mânerul respectiv este fixat un capac cu doi umeri de sprijin, iar la partea inferioară, bătătorul de formă circulară prevăzut cu orificii. Cu ajutorul bătătorului se bătea smântâna până se obținea untul.

Material: Lemn

Alta informație: Baterea smîntînii se realiza printr-o mișcare ritmică pe verticală a bătătorului, cca. 100 bătăi/minut. Baterea dura 20-30 minute și se considera terminată cînd apăreau la suprafață aglomerari de unt de diferite mărimi, de la bobul de porumb pînă la o nucă. Untul se aduna cu o lingură de lemn și se scotea într-un vas smălțuit unde se frământa ușor cu lingura, în vederea eliminării unei cantități cît mai mari de lichid (zara). Untul obținut în acest mod avea un conținut mare de apă, între 30-40% deci, un conținut de grăsime mai redus. Numele variază de la o regiune la alta: untoică sau untăriță, sau budaiaș. 


Amplasarea Obiectului în cadrul Complexului
Castelul Vânătoresc
Castelul Vânătoresc Etaj 1
Camera 64
Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.