Turism transfrontalier

Complexul istorico-arhitectural Manuc-Bey din orașul Hîncești, Republica Moldova

Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey face parte din lanțul obiectivelor turistice în cadrul regiunii transfrontaliere Hîncesti-Vaslui-Odesa. Toate împreună formează ”Programul Operaţional Comun Romania-Ukraina-Republica Moldova 2007-2013” care are drept scop îmbunătățirea situației economice și sociale din regiunea transfrontalieră prin creșterea aportului sectorului turistic la economia regională și valorificarea oportunităților de dezvoltare durabilă în regiunea Hîncești-Vaslui și Odesa.

Palatul Princiar, clădirea principală a complexului Manuc Bey

Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey se află în sectorul de vest al orașului Hîncești. Acesta reprezintă doar o mică parte din fosta moşie, având suprafaţa de circa 10 hectare, procurată de controversata personalitate istorică de origine armeană Manuc-Emanuel Mârzaian cu 300 mii de lei de la Ioniţă Iamandi în aprilie 1816. Cum noul stăpân al moşiei moare subit în vara lui 1817, la vârsta de numai 48 de ani, cel mai probabil, el nu reuşeşte să construiască niciun edificiu, toate clădirile din perimetrul actual al Complexului (cu excepţia Casei Iamandi) fiind ridicate de urmaşii săi. Astfel, în afară de Biserica Armenească, până în zilele noastre s-a păstrat clădirea impunătoare a Palatului, construit în perioada anilor 1858-1861, Turnul de Pază, Casa Iamandi, Casa Vechilului şi Castelul de Vânătoare.

Complexul Manuc Bey 
Republica Moldova
or. Hîncești, Strada Mihalcea Hincu, 126
Telefon: +373 269 22058
Email: vizite@manucbey.md
Web: www.manucbey.md

Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza din comuna Soleşti, judeţul Vaslui, România

Comuna Soleşti este amplasată în jumătatea de nord a judeţului Vaslui, pe malul stîng şi drept al rîului Vasluieţ, la cca 14 km de oraşul reşedinţă de judeţ Vaslui.

Complexul mortuar
Piatra comemorativă


În localitatea Soleşti se află Casa Memorială Elena Cuza (vechiul Palat Rosetti-Solescu, după numele vechilor stăpînitori ai moşiei), aici fiind şi locul de naştere al Elenei Cuza, soţia lui Alexandru Ioan Cuza. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1955 şi în cadrul său pot fi vizitate casa Rosetti-Solescu, biserica, mormintele familiei Elenei Cuza şi obiectele aparţinînd familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Elena Rosetti, viitoarea primă doamnă a României s-a născut la 17 iunie 1825, dintr-o strălucită familie de origine voievodală. Ramura Rosetti-Solescu din care provenea direct, era înrudită cu mari familii boiereşti ca Sturdza, Balş, Cantacuzino, Catargi.

Pe teritoriul comunei Soleşti se află monumente istorice, bunuri din patrimoniul cultural naţional şi vestigii arheologice, care prin valoarea lor istorică, ştiinţifică sau artistică se înscriu printre mărturiile de seamă ale culturii naţionale şi civilizaţiei universale.

În curtea bisericii se află morminte de importanţă istorică, în primul rând mormântul comun al doamnei Elena Cuza şi al mamei sale, Ecaterina Rosetti, marcat prin două însemne funerare.

Curtea bisericii

Primăria Solești

România
Strada Principală, 2, jud. Vaslui
Telefon +40 072 4331931
Email: primariasolesti@rdslink.ro

Muzeul Municipal ”Colecțiile personale ale lui A.V. Blesciunov”, din orașul Odesa, Ucraina

Alexandru Blesciunov


Alexandru Blesciunov s-a remarcat prin dedicarea lui pe tot parcursul vieții față de colecționarea obiectelor de artă. În pofida faptului că deținea o specialitate de tehnician în domeniul chimic se consideră că Blesciunov a pus bazele alpinismului din orașul Odesa. 

Pe parcursul la al II-lea Război Mondial Alexandru Blesciunov a participat la numeroase lupte printre care Bătălia de la Stalingrad, Bătălia Berlinului, Ofensiva de la Praga, acesta fiind decorat cu 5 distincții de război.

Dragostea lui față de artă îl face să inițieze fondarea primului muzeu de colecții personale din Ucraina, așa se face că la date de 29 ianuarie propunerea fondării primului muzeu de colecții personale din Ucraina, astfel că la data de 29 ianuarie 1989 a fost deschis muzeul care îi poartă numele pînă în ziua de astăzi.

Clădirea cu apartamente fost construită în 1832 de către arhitectul F.K. Boffo în stilul Empire. Edificiul are două etaje, un subsol și o trecere în curte. Muzeul Colecțiilor personale, este situat în apartamentul în care locuit Alexandru Blesciunov, și a fost fondat pe baza colecției sale de opere de artă.

Clădirea muzeului

Expoziția ocupă două etaje, este situat în 10 camere și aranjate după principiul geographic: Arta de Vest, Europa, arta budistă și Orientul musulman, Rusia, Ucraina și Odesa. Colecția de icoane și accesorii pentru femei sunt expuse într-un show-room separat."Camera memorială A.V. Blesciunov" păstrează memoria fondatorului muzeului, aceasta conține documente și lucruri personale ale lui Blesciunov.

Expoziții din cadrul muzeului
Exponate din expoziții


Din 2007 muzeul adoptă sistemul de ”depozitare deschisă”. Casa Blesciunov este unul dintre cele mai moderne și dimanice muzee din Ucraina.

Instituția Municipală Muzeul de colecții personale în numele lui A.V. Blesciunov
Ucraina
Str. Polskaia, 19, or. Odesa, 
Telefon + 38 048 7293104
Email: bleschunov@rambler.ru
Web: 
www.omlk.com.ua

Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.