Catalog

7
Arme
8
Articole vestimentare
2
Bijuterii și numismatică
7
Ceramică și lut
1
Cărți
0
Documente și fotografii
19
Gospodăria țărănească
12
Mecanisme
2
Mobilă
30
Obiecte Arheologice
1
Opere de artă
5
Unelte agricole
Costum tradițional pentru femei

Datare: Sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX

Descriere: Costum de sărbătoare pentru femeile tinere nemăritate alcătuit din ie frumos brodată în culori vii cu aplicaţii de mărgeluţe, fustă şi poale croşetate. Fusta neagră intră în portul popular românesc începând cu sec. XIX, fiind de provenienţă sud-dunăreană. Astăzi se mai păstrează în Dobrogea şi în Moldova de pe ambele maluri ale Prutului. Drept acoperământ pentru cap servea şalinca albă, năframa sau marama. Portul popular era completat de podoabe (mărgele, brăţări, fundiţe) şi accesorii (traista, coşniţa).

Material: Pânză ţesută din in, din cânepă, din lînă, mătase, mărgeluţe

Altă informaţie: Cea mai importantă piesă a portului popular era ia. La aceasta femeile lucrau cel mai mult decorând-o cu broderii. În timpul lucrului, femeile spuneau o rugăciune ortodoxă pentru comunicare cu divinitatea: „Cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Si mă mântuieşte, Mântuitorul meu”. Aşadar – costumul popular era taina sufletului femeii – slavă a întregii familii.


Amplasarea Obiectului în cadrul Complexului
Castelul Vânătoresc
Castelul Vânătoresc Subsol
Camera 68
Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.