Datare: Prima jumătate a sec. XX
Descriere: Vas mare din lut glazurat în parte superioară, în formă de amforă cu două toarte care servește la ținut apă, borș acru, untdelemn și în care se mura frunza de viță-de-vie pentru sarmale.
Material: Lut
Altă informație: Chiupul este unul dintre sutele de produse create de mîinile olarului. Era legat de obiceiul ,,umplerii borșului”, care, în unele regiuni încă se mai păstrează. Borșul se prepara în chiupul de lut sau în putină și era ținut mereu în stare proaspătă. Cum se învechea, borșul era deja prea acru, se păstra o strachină cu huște pentru noul cuib, iar restul se arunca. În putina sau în chiupul opărite bine și pregătite pentru borșul cel nou se punea o strachină de tărâțe de porumb, amestecată cu aceeași cantitate de tărâțe de grâu, se turna apă rece și se amesteca, după care se adăuga cuibul de huște vechi. Odată cu aceste operații, un copil era trimis să aducă ramuri tinere de vișin, care se frângeau și se băgau în chiup, apoi se lua de pe foc ceaunul cu apă fierbinte și se turna deasupra. Se acoperea vasul și se punea cât mai aproape de vatră, ca să rămână cald, pentru a începe mai repede fermentarea.


